Bedřich Mikulík

Už je to tady...?!

16. 03. 2012 17:30:00
Při svém zamyšlení o příčinách pádu demokracie v antických Athénách skotský právník a historik Sir Alex Fraser Tytler (1747-1813) napsal: "Demokracie nemůže existovat jako permanentní forma vlády - může trvat pouze tak dlouho, nežli voliči zjistí, že si mohou dovolit odhlasovat velkorysé výhody na účet státní pokladny.

Od této chvíle hlasuje vždy většina pro ty kandidáty, kteří ji slibují nejvíc požitků z veřejných financí. Proto demokracie vždy zkolabuje vždy kvůli nedostatku finanční odpovědnosti ... průměrná doba trvání vrcholu velkých světových civilizací byla přibližně 2 století (pozn.nebyl NET aj.média)... všechny postupně procházely těmito stádii:

od otroctví k víře, od víry k odvaze, od svobody k hojnosti, od hojnosti k sobectví, od sobectví k sebeuspokojení, od sebeuspokojení k apatii, od apatie k závislosti, od závislosti zpět k otroctví.

A já dodávám. Neměli bychom se více poučit z historie?

Tím spíše, když dnes na to stačí v "naší civilizaci" ze 2 století 20 let. A to je to s čím naši politici (ale i jiní) neumí kalkulovat, neb neví že málo ví, pravděpodobně - spíše zcela určitě, z důvodů nadměrné hojnosti a málo pokory.

Přiznám se. Škoda, že jsem s tím také nepočítal, když jsem cinkal klíčema. Zpětně zírám, čeho všeho jsme si - přes to všechno co nám vadilo, nevážili. Ale historie je historie a běda těm, kteří se z ní nedovedou poučit.

A tak nyní jako důchodce jsem nachystán otročit co nejdéle a tak makám a makám..., protože nám nastolili otroctví?!

Že by naděje umírala poslední (po včerejšku)? A tak znovu se nehodlám poučit a zase tak jako před 23 lety volám:

Už je to tady!

PS: neb pro toto jsem tehdy určitě klíčema necinkal.

Autor: Bedřich Mikulík | karma: 14.83 | přečteno: 814 ×
Poslední články autora