Jak jsem měl 2x jednodenní chřipku (po očkování)

23. 02. 2009 11:29:15
V závěru loňského roku jsem se nechal naočkovat proti chřipce. Vyplynulo mi však najevo, že je tady jeden moment, který zdravotníkům zřejmě někdy uniká.
Pomni clovece, aby jsi žil jako clovek..
Pomni clovece, aby jsi žil jako clovek..bmprojekt.blog.cz

A sice ten, že vakcínu rozbaluje sestra aplikující injekci a příbalový leták se tak vlastně nedostane do rukou pacientovi (nelze rozbalit dříve než před vlastní aplikací).

Vakcínu jsem si koupil v lékárně na doktorem vystavený recept. Ve vhodný čas (několik dní jsem ji skladoval v lednici), jsem se dostavil ke svému praktickému lékaři. Před aplikací se mne sestra ptala zda nemám rýmu, kašel, či snad příznaky virózy. Což jsem neměl a tím jsem vlastně dal pokyn k provedení očkování.

V té době jsem však bral antibiotika na zánět močových cest. Nenapadlo mne to vůbec brát do úvahy a vlastně ani jsem si na to nevzpomněl. No močové cesty a horní cesty dýchací jsou od sebe docela daleko, že?

Nechci se vymlouvat, ale kdybych ten příbalový leták měl k dispozici na prostudování ihned po obdržení léku (což normálně u ostatních léků vždy dělám), tak bych věděl, že očkování proti chřipce - dokud beru antibiotika, není možné...?!

POZOR neočekávaný průběh!

Na druhý den po injekci jsem dostal těžkou jednodenní chřipku s takovými příznaky jaké jsem snad nikdy neměl! Šílená zimnice, horečka 39,6. Zalehnul jsem, vzal 2 tablety acylpyrinu, vypotil se a ráno jsem byl relativně v pořádku. Bylo mi fakt těžce blbě vlastně jen 1 den.

Průběh byl následující: v pátek injekce, v sobotu večer a v noci na neděli těžká chřipka, v neděli již docela fit...V pondělí jsem šel k praktickému lékaři, kde jsem oznámil průběh.

Bylo mi vytknuto, že jsem neoznámil ty antibiotika (so, ne, po jsem je již instinktivně pro jistotu vynechal!). Na dotaz, zda již 4 dny po injekci proti chřipce můžu antibiotika znovu užívat bylo sděleno že ano.

V úterý jsem tedy vzal znovu antibiotikum a co čert nechtěl celé se to zopakovalo přes noc z úterka na středu. No hrůza, průběh úplně stejný a zase jeden den.

Ty antibiotika jsem již ze strachu raději vůbec nebral a vlastně nedobral..!?

Takže přátelé pozor! Číst příbalové letáky se vyplatí!!!!!!!!!

No a ještě něco co není vše z mé hlavy, ale neškodí to zopakovat třeba i zde na blogu.

Máme dobu chřipek a nachlazení, a proto není od věci připomenout si pár pravidel, která mohou riziko nepříjemných onemocnění výrazně snížit - stačí jen držet se starých dobrých zvyků.

Tím prvním jsou čisté ruce - mýt bychom si je měli několikrát denně vodou a mýdlem. Hned poté následuje „respirační hygiena", což znamená, že bychom si měli zakrývat pusu při každém zívání i kýchnutí a pokud možno ruce si poté co nejdříve umýt. Papírové kapesníčky patří hned po použití do koše a ty látkové bychom měli co nejdříve vyprat.

Ačkoli mnozí se budou bránit, dalším významným opatřením je zůstat doma už při počátečních příznacích blížící se nemoci, nejen aby se tak omezilo nebezpečí plného propuknutí onemocnění, ale také, aby se zamezilo šíření bacilů mezi veřejností.

Stále více v oblibě je také očkování, které lze navíc některým rizikovým skupinám poskytnout zdarma. Většinou se jedná o malé děti, seniory starší 65 let a dospělé s chronickým onemocněním. Je třeba se ale nechat naočkovat včas, nejlépe už v závěru podzimu.

Vakcínu mívají zpravidla hrazenou také osoby, které byly dlouho hospitalizovány, dále ženy ve druhém a třetím měsíci těhotenství a v neposlední řadě lékaři a zdravotnický personál, zaměstnanci veřejné správy, osoby pracující se zvířaty, která mohou být přenašeči chřipky atd.

V každém případě rozhodnutí nechat se očkovat vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem, který dokáže posoudit účinnost vakcíny právě ve vašem konkrétním případě. Stejně ji dostanete jen na předpis.

Očkování se nevztahuje pouze na samotnou pravou chřipku, ale také na další chřipkové viry a tzv. parachřipky.

Poučení.

Kliky dveří veřejných zařízení zásadně otevírám a zavírám loktem, doma malíčkem na okraji kliky. A pořád si pokud možno stále myji ruce. Madel se zachytávám jen v rukavicích, anebo vůbec. A ve výtahu, nebo v těsné blízkosti „podezřelých" lidí, to raději vůbec nedýchám..! Už jsem z toho 2x málem zkolaboval.

A víte co? Nekašlete, nepčíkejte a nechrchlejte mi tady! Dvě chřipky už jsem měl a to by snad už stačilo, né?! Jo a tu klávesnici a myš - pokud máte chřipku raději nechte na pokoji. Jednak je vám blbě a jednak se ani myš ani klávesnice nezajdou umýt. No a k takové klávesnici už vůbec potom nepouštějte děti a nikoho jiného, pokud tyto zařízení alespoň jinak nedesinfikujete!

( bmprojekt.blog.cz )

( brabenec.blog.idnes.cz )

Autor: Bedřich Mikulík | pondělí 23.2.2009 11:29 | karma článku: 15.38 | přečteno: 1789x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2057 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1229
Snaží se stále aktivně žít tak, aby nakonec nezůstal nikomu na obtíž..! Usiluje - seč to jen jde, nejen o renovaci těla ale i ducha. Analýza, prognóza, koncepce-koordinace-korekce-kooperace-kontrola (5K-jako základní profesionální postupy z praxe projektanta), vnímá jako nedostatkové u všech vládnoucích garnitur!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...